Uudis

Mendix taas Gartneri analüüsi tipus

Gartner® Magic Quadrant™ for Enterprise Low-Code Application Platforms 2022
Share on social media

Mendix on valitud uuringufirma Gartner poolt valdkonna tipptegijaks 4 aastat järjest

Jaanuaris 2023 avaldatud värske Gartner® Magic Quadrant™ for Enterprise Low-Code Application Platforms tipus on taas Mendix.

Gartner on sõltumatu uurimisfirma, kes teostab tehnoloogiate ning trendide analüüse. Gartner on tegutsenud rohkem kui 30 aastat ja on loonud tugeva maine tehnoloogiajuhtide hulgas.

Lisaks Mendix-ile on Leaders kategoorias veel OutSystems, Microsoft, Salesforce ning ServiceNow.

Mendix Garter 2022
Gartner® Magic Quadrant™ for Enterprise Low-Code Application Platforms 2022

Mis on Enterprise Low-Code Application Platform (LCAP)?

 

Enterprise Low-Code Application Platform (LCAP) on tarkvaraplatvorm, mida kasutatakse kiireks rakenduste arendamiseks ja käitamiseks.

 

Miinimumnõuded LCAP-le on järgmised:

  • Low-code (andmemudeli-põhine, graafiline) programmeerimisliides, mis võimaldab otsast lõpuni rakenduse arendamist;
  • Terviklik kasutajaliidese, äriloogika, töövoogude ja erinevate andmeallikatega liidestamine;
  • Lihtne ning kiire rakenduse testimine, haldus ning käitamine ühest kohast.

Lisavõimalused:

  • Komponentide, valmisolevate liideste ja mallide kataloogi olemasolu;
  • Lihtne viis API-de genereerimiseks;
  • Kasutajaliidese (UI) kasutajakogemuse edasiarendused;
  • Äriprotsesside haldus ning automatiseerimine;
  • Sündmuste-põhise (Event-driven) arhitektuuri toetus;
  • AI-põhine arendustugi;
  • Paralleelselt töötavate erinevate arendusmeeskondade tugi;
  • Tavakodanikest-arendajate tugi (citizen developer support);
  • Võimalik paigaldada ettevõtte enda serveritele (on-premises).

Ettevõtete jaoks on olulised järgnevad LCAP võimalused:

  • Suured jõudluse- ja skaleeritavuse nõuded;
  • Turvanõuded;
  • Taastenõuded sh katastroofist taastumine (disaster recovery),
  • API juurdepääs ning juurdepääs ettevõtte ja kolmanda osapoole pilveteenustele;
  • Monitooringu nõuded;
  • Teenustaseme lepingute (SLA) olemasolu ning pakkuja poolne tehniline tugi ja koolitus.

 

Kuna Eestis on tipus olevatest platvormidest kasutusel vähesel määral Microsoft Power Apps-e, siis toome välja peamised tugevused ning nõrkused mida Gartner-i analüüsis tuuakse Mendixi ja Power Apps kohta.

Microsoft Power Apps

Microsofti platvorm Power Apps, mis sisaldab Dataverse andmete halduse teenust, Power Pages ja Power Automate-i. Power Apps sihib peamiselt tavakodanikest arendajaid (citizen developer support), kuid pakub ka laia valikut tööriistu professionaalsetele arendajatele (näiteks Azure APIM, Reactis või TypeScripti komponentide kasutamist) ning ka AI mudelite kasutamist platvormil.

 

Tugevused:
  1. Ärimudel: Osa Power Apps võimekust tuleb kaasa Microsoft 365 ja Dynamics 365 enterprise pakettidega. Office 365 kasutajad saavad kasutada olemasolevad connector-eid (sh Teams-iga).
  2. Platvormi strateegia: Fookus on API-de vastu arenduste tegemisel ning selleks üle 800 connectori-i. Väliseid ühendusi on võimalik teha üle Rest API.
  3. Platvormi laiendamine: AppSource on n.ö komponentide pood, kus on hetkel üle 3600 lahenduse millega platvormi täiendada.
 
Nõrkused:
  1. Hinnastamine: Kuigi Power Apps tuleb justkui Office 365-ga kaasa (isiklikuks kasutamiseks – „personal productivity“), kurdavad mitmed Gartneri poolt küsitletud klientidest, et hinnastamine on keeruline, eriti kui on vajalik erinevaid liideseid luua.
  2. Mobiilirakenduste tugi: Power Apps-il on küll responsive kasutajaliides aga see vajab pakendamist (wrap), selleks, et seda läbi levinud mobiilliplatvormide rakenduste poodide jagada. Lisaks on vajalik ka Active Directory (AD) liidestust, mis tähendab seda, et enamus B2C kaasuseid ei ole toetatud.
  3. Integratsioonid ning API-d: Power Apps rakendus ise ei suuda pakkuda API-sid teiste rakenduste jaoks. Küll on aga võimalik Microsoft Dataverse rakendust kasutada liidestamiseks – mis aga vajab omakorda Premium Connector-it või Power Apps-ide hostimist Teams-is.

Mendix

Mendix on Siemens-i tütarettevõte. Eristub selle poolest, et platvorm toetab nii low-code-is alustavaid arendajad kui ka kogenuid tarkvaraarendajaid. Mendixi suurim turg on Euroopa, kuigi peakontor asub USAs. Kiire kasv toimub Aasia ning Vaikse-Ookeani (APAC) piirkonnas.
Mendixi kliendibaas on lai – väikeettevõtetest kuni suurte kontsernideni. Kliendid peamiselt finants-, teenuste- ning tööstuse valdkonnas.

 

Tugevused:
  1. Innovatsioon: Uute tehnoloogiate nagu näiteks asjade internet (IoT), digitaalsete kaksikute (digital twins) tugi. Performance Bot tuvastab proaktiivselt modelleerimise- ja arhitektuurilisi vasutolusid, mis võivad mõjutada rakenduse jõudlust.
  2. Platvorm: Mendix saavutas peamiste võimaluste osas kõrge skoori, eriti kasutajakogemuse disaini, integreerimise võimaluste osas.
  3. Haldus: Erinevate keskkondade ning pilveteenuse pakkujate tugi. Mendix investeerib oluliselt lisavõimaluste arendusse ning turvalisusele ja arendusvõimaluste toetamisse.

Nõrkused:
  1. Turundusstrateegia: Mendixi turundusstrateegia tugineb rohkem tema emafirmale Siemensile (Siemens ostis Mendixi 2018. aastal). Kuigi see seos on võimaldanud olulist Mendixi kasvu, ei pruugi sellest piisata. Tagasiside klientidelt Gartnerile on see, et peamine on just tööstusettevõtete fookus. Selleks, et oleks kliendibaas laiem, teeb Mendix koostööd SAP-i ning erinevate pilveteenuse pakkujatega.
  2. Geograafiline strateegia: Võrreldes mõne oma konkurendiga on Mendixil olnud vähem edu oma turu kasvatamisel väljaspool Põhja-Ameerikat, Euroopat ja APAC piirkonda.
  3. Ärivaldkonnad: Kuigi Mendix on laiapõhine platvorm ja sobib enamusele ärivaldkondadest, on peamine fookus siiski finantsvaldkond ning tootmine.

Processa kokkuvõtte

Microsoft Power Apps-i on mõistlik kaaluda kui ettevõttes on juba kasutusel Office 365 ning tegu on ühekordse ja lihtsamat sorti siserakendusega. Juhul kui rakendusel on välised kasutajad (kliendid, partnerid) või rakendus sisaldab keerulist äriloogikat, võiks pigem kaaluda Mendix-it.

____________

Allikad:

  1. Gartner® Magic Quadrant™ for Enterprise Low-Code Application Platforms: https://www.gartner.com/reviews/market/enterprise-low-code-application-platform
  2. Mendix Meet the Demands of Modern Business with Low-Code https://www.mendix.com/resources/gartner-magic-quadrant-for-low-code-application-platforms
Read more